theroutetoDamascus.reismee.nl

Van Amersfoort naar Amuda

Amsterdam, Amersfoort en Amuda

25/26 november 2011

De caravan strijkt vandaag in Amersfoort neer en zal daar twee dagen blijven. Hij is uitgenodigd op de Kon-tiki basisschool om kinderen daar wat over Syrië en over een school in Amuda (stad in het Noord-Oosten van Syrië) te vertellen. Wij grijpen de kans om ook kinderen bewust te maken van wat er in Syrië gaande is. Met zijn tweeen geven wij een presentatie in groep 6/7/8 en staan versteld over wat deze kinderen al weten over Syrië: dictatuur, ligt in Azië, er zijn demonstraties gaande. Hadden ze de komst van de caravan misschien al stiekem voorbereid? Na deze introductie gaan de kinderen aan de slag met het democratiespel. Hierin leren ze op gestructureerde wijze een bepaald probleem te analyseren en krijgen ze elk een andere rol toebedeeld, net als in een echte democratie, zoals de woordvoerder en de gespreksvoorzitter. Ze leren elkaar uit te laten praten, op rationele wijze een kwestie te fileren en tot consensus te komen. Dit spel is het uitgangspunt van hun samenwerkingsverband met een basisschool in Amuda. Hier zal een groepje kinderen onder leiding van een open en maatschappijkritische leraar het democratiespel gaan uittesten. Pas als het regime valt, en de caravan het democratiespel op officiële wijze in Syrië kan afleveren, wordt dit voor grotere groepen kinderen mogelijk. Als de kinderen van Kon-tiki nadenken over hoe ze de ‘fotogroet' van de basisschoolkinderen in Amuda kunnen beantwoorden, vallen ze over elkaar heen van enthousiasme: 'mailen', 'skypen', 'twitteren'.. Ze denken nog na over de beste optie, maar geven ondertussen al cadeautjes mee aan de kinderen in Amuda: geïllustreerde schriftjes, stoepkrijt en ‘elastieken'. 'Weten kinderen in Syrië hoe je moet elastieken?!' Dat doen ze daar dus niet. Een groepje meisjes stelt enthousiast voor een instructieboekje te maken over welke springspelletjes je hiermee kunt doen. Ook dat zal te zijner tijd in de koffer in de caravan belanden.

Na de basisschool op vrijdag begeeft de caravan zich op zaterdag weer in volwassen gezelschap. Er is deze dag een democratiedialoog in Amersfoort en daar mag hij niet bij ontbreken. Hiervoor zijn inspirerende sprekers naar Amersfoort gekomen, zoals Ahmed Maher uit Egypte. Hij heeft een voortrekkersrol in de Egyptische revolutie en heeft de dag ervoor net een democratielintje in ontvangst mogen nemen van de European Partnership for Democracy. Aangezien Egypte momenteel weer in brand staat, wil hij op dit moment niets liever dan in zijn eigen land zijn, en daarom is zijn bezoek ook ingekort tot twee dagen.

Ook daar mocht onze democratiecaravan niet ontbreken. In Amesterdam heeft de caravan zich op de Dam prominent gevestigd en hij was getuigen van de uitreiking van het democratielintje in de Waag.

In het bliksembezoek van Ahmed Maher naar Nederland en vlak voor hij naar Schiphol gaat, lukt het ons om hem nog even te strikken voor een boodschap voor Syrië. Hij wenst het Syrische volk veel succes toe en staat achter hun revolutie.

De rest van de dag worden bezoekers actief aan het werk gezet met enige thema's: politiek en democratie, religie en burgerschap. Zij discussiëren hierover dat het een lieve lust is en bespreken hun ‘uitkomsten' aan het eind van de dag plenair. Iedereen gaat vol plannen over hoe zij hun steentje kunnen bijdragen een democratie, politiek bewustzijn en actief burgerschap naar huis. Van de gemeente Amersfoort krijgt de caravan twee ‘Sofietjes' in rood en groen stoplicht-variant. Dit Sofietje verscheen eind 2000 in het Amersfoortse straatbeeld toen iemand op eigen initiatief het normale stoplicht voor het gemeentehuis had vervangen door een Sofie-stoplicht. De gemeente Amersfoort was gecharmeerd van dit verrassende initiatief en heeft de Sofie-lijn voortgezet. Sofie is een symbolische aanwinst voor de caravan: zij bewijst dat initiatiefnemers die hun zin doordrukken iets kunnen bereiken. En misschien zelfs wel een regime ten val kunnen brengen.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!