Delft..Brug naar de Vrijheid
Meet the Middle East...Brug naar de Vrijheid
27 oktober t/m 4 november in Delft
De caravan heeft in Delft, de Stad die geschiedenis maakt (Delft creating history), een lange stop gemaakt. Tijdens het festival Meet the Middle East keert hij terug naar zijn thuisbasis om zijn krachten te hernieuwen voordat hij aan de grote tocht richting Damascus begint.
Het festival staat dit jaar in het teken van de Syrische revolutie en is opgedragen aan de cartoonist Ali Ferzat. De titel van het festival is: Brug naar de Vrijheid.
Ali Ferzat is een belangrijk symbool van de Syrische revolutie, omdat hij omwille van zijn opruiende cartoons enige maanden geleden mishandeld is.
Wij staan stil bij waar Ali Ferzat, en alle andere Syriërs op dit moment voor strijden: democratie en meer vrijheid van meningsuiting.
Bij de opening van het festival wordt de Syrische caravan naast de Delftse caravan op de brug aan Hippolytusbuurt in de binnenstad van Delft geïnstalleerd. Een Delftse gastvrouw en Syrische gastheer delen aan aanwezigen ballonnen in de kleuren van de Nederlandse en Syrische vlag uit. Ze gaan allemaal tegelijk de lucht in, als voorbode van een lange reis. Ook de genodigden wordt gevraagd een boodschap voor Syrië in de koffer te deponeren. Wethouder Pieter Guldemond , die het festival opent, geeft een boekje met Delftse gedichten en verhalen mee aan de caravan, als geschenk voor Syrië.
De volledige festivalweek blijft de caravan nog in Delft bij Hypo de Kunstsuper. Tijdens de museumnacht trekt hij met zijn verlichting behoorlijk de aandacht. Veel mensen komen een kijkje nemen bij dit veronderstelde onderdeel van de Museumnacht, al merken sommigen al meteen op dat deze caravan iets met Syrië te maken moet hebben. Enige bezoekers komen even opwarmen in de caravan en strijken er neer om hun boodschap te schrijven. Eén passant gaat lustig aan de slag met een symbolische tekening, begint hem uit te leggen, twijfelt, en besluit vervolgens dat de boodschap voor zich moet spreken. En gaat ervan uit dat er een universele taal is die de cultuurverschillen overbrugt.
Op 4 november eindig het festival bij het Flora Theater. Daarmee neemt de caravan op een knallende wijze, afscheid van Delft. Hij gaat na Delft nog één stop maken en dan de grens over richting Damascus...
Aan steunberichten komt hij niet te kort.
Met dank aan de bijdrage van:
- Marieke Rolloos
- Jeroen van der Meijden
- Hypo de kunst supermarkt
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}